Zoveel warmte in Delfshaven

Delfshaven bruist van energie, en die warmte komt natuurlijk vanuit de mensen zelf. Daarom vinden we het belangrijk om de helden van Delfshaven, zowel de bekende als de stille krachten, in het zonnetje te zetten. Elke zaterdag in de appgroep én ook hier op de website kun je de verhalen van deze stralende zonnetjes teruglezen. 

gele shape WCD
blauw WCD

De zonnetjes van Delfshaven

Laat je inspireren door hun inzet, passie en bijzondere bijdragen aan onze gemeenschap!

Suleyman

Onze Somalische vriend is een bijzonder lid van de Zorgvrijstaat familie. Hij kookt voor de buurt, geeft trainingen in ademhalingstechnieken en is ervaringdeskundige én professional als het gaat om hypnose en EMDR. Hij was me al langer opgevallen en toen we deze week dieper kennis maakten, leidde dat tot een lang, gesprek wat de omvang van een ‘zonnetje’ ver te buiten gaat. Wat een kanjer!
*
Suleyman is opgegroeid in een door oorlogen verscheurd Somalië, heeft vandaar ongekende trauma’s opgelopen, bracht die mee naar Nederland en verdronk bijna in jarenlange GGZ-behandeling. Tót hij bevrijding meemaakte via ándere wegen. Onorthodoxe technieken hebben hem goed gedaan. En vanuit zijn helingservaring wil hij dolgraag anderen in de wijk bijstaan en zijn geboorteland tot zegen zijn.
*
Suley voelt zich warm opgenomen in de Zorgvrijstaat familie en ook zijn verhaal is weer een bevestiging van de waarde van onze gemeenschappen. Warme buurtgroepen kunnen een thuis bieden, nieuwe vriendschappen opleveren, waar we met elkaar het leven in zijn ups en downs leren leven. Dank Suleyman, voor wie je bent, voor je liefde voor de mensheid, je kunstenaarstalent en je verlangen om te delen!
*
Mocht je meer tijd hebben, lees dan het toegevoegde verhaal, wat met Suleys toestemming gedeeld wordt. Als je dat doet, zul je zien dat hij je daarmee iets kostbaars geeft. Mocht het bij jou een snaar raken, voel je dan vrij om naar hem even te reageren en iets terug te geven. Warme wederkerigheid, ook zo’n element van buurtkracht 🙂

Ineke Palm

Als (straat-)epidemioloog zet Ineke zich in voor preventie en het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Woon of werk je in Delfshaven? Dan is de kans groot dat je haar kent.

Ineke is wijkepidemioloog bij Zorgvrijstaat, voorzitter van de wijkraad Bospolder-Spangen-Tussendijken en het Armoedeplatform Delfshaven, en actief betrokken bij vluchtelingenwerk in de Pauluskerk en Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen.

Met enorme energie is ze dagelijks te vinden in de netwerken van Delfshaven. Ze strijdt voor een gelijke en inclusieve samenleving. Voor Ineke betekent gezondheid meer dan alleen lichamelijk en mentaal welzijn. Het draait om kwaliteit van leven, zingeving en mee kunnen doen in de maatschappij. Ze gelooft in de kracht van de wijk en zet zich in voor kansengelijkheid, armoedebestrijding en een rechtvaardige wereld voor iedereen. Daarbij ligt haar focus op kinderen: het is niet eerlijk dat een goede toekomst afhangt van waar je wieg heeft gestaan.

Maar als er één strijd is die haar dag en nacht bezighoudt, dan is het die voor Palestina. Wat in Gaza gebeurt, is een aanval op de menselijkheid en een grove schending van internationaal recht. Kinderen smeken om een kindertijd en worden opnieuw gebombardeerd. Veel mensen in onze wijk voelen zich betrokken, voelen de pijn van hun zusters en broeders in Gaza. Wij blijven met hen strijden tot Palestina vrij is. 🇵🇸

Ineke is een powermens. Een bron van kennis, warmte en betrokkenheid. Ze straalt uit waar ze voor staat: samen voor buurtkracht en rechtvaardigheid. Het was een genot om haar te zien stralen tijdens het Buurtmakerscongres (zie foto van Angeniet Brekers, fotograaf).

En naast al haar inzet voor de wijk en de wereld, is Ineke ook nog oma van vier kleinkinderen. Drie ervan zijn Delfshavense pubers!

Carina Groen

Carina is een bevlogen taaldocent in Delfshaven en het brein achter ‘Het WoordenDepot’. Ze zet zich met hart en ziel in voor extra taalonderwijs, zodat jongeren een eerlijke kans krijgen om hun woordenschat en zelfvertrouwen te vergroten. Met haar creatieve aanpak en persoonlijke aandacht zorgt ze ervoor dat taal leren nuttig én leuk is.

In Rotterdam spreken veel nieuwkomers thuis hun eigen taal, waardoor sommige kinderen een achterstand oplopen. Carina helpt hen met haar ‘Taal voor Tieners’-lessen, waarin ze kinderen op een speelse en interactieve manier begeleidt bij het uitbreiden van hun woordenschat. Hierdoor kunnen ze beter meekomen op school, krijgen ze meer zelfvertrouwen en vergroten ze hun kansen op een succesvolle toekomst.

Naast haar lessen aan de Haringpakkersstraat 69 werkt Carina nauw samen met scholen in de buurt. Via Team Toekomst kwam ze in contact met onderwijsprofessionals die haar missie ondersteunen. Zo heeft ze ‘Het WoordenDepot’ (www.woordendepot.nl) opgezet, waar ze haar passie voor taal deelt met jongeren die het het hardst nodig hebben. Haar lessen zijn laagdrempelig, toegankelijk en afgestemd op de behoeften van haar leerlingen.

Door haar inzet zorgt ze ervoor dat kinderen niet achterblijven, maar juist kunnen groeien en bloeien. Haar toewijding en enthousiasme maken haar een onmisbare kracht in de buurt.

Carina, jij verdient het om in het zonnetje te staan! ☀️

Tonny van Sommeren

Op Vrouwendag zetten we vandaag Tonny van Sommeren in het zonnetje. Wat mij betreft (Sanne) is zij de buurtmoeder van BoTu. Toen ik tijdens de lockdown in BoTu kwam wonen, was Tonny de eerste die mij opving. In Het Bollenpandje werd ik met open armen ontvangen. Dat warme welkom plantte een zaadje en markeerde het begin van mijn werk voor de wijk.

Samen met Milja zette Tonny zo’n tien jaar geleden het Zelfregiehuis op, als voortzetting van het VEC, waar de stekker uitgetrokken was, en VrouwenPlatform Delfshaven. Het VEC speelde jarenlang een belangrijke rol in de emancipatie van vrouwen in BoTu, als plek waar zij zich konden ontwikkelen en sterker konden worden. Toen het VEC verdween, zetten Tonny en Milja dit belangrijke werk voort met het Zelfregiehuis. Hier kregen buurtbewoners, en met name vrouwen, de kans om meer grip op hun leven te krijgen. Ze konden er koken, naaien, koffie drinken en samen zorg dragen voor Park 1943. Toen het pand in 2020 sloot, liet Tonny het daar niet bij zitten. Al snel richtte ze Het Bollenpandje op aan de Rosier Faassenstraat 22. Wat begon als een groene buurthuiskamer groeide uit tot een bruisende plek waar zaadjes, zowel letterlijk als figuurlijk, uitgroeien tot prachtige initiatieven.

Bij Het Bollenpandje kunnen buurtbewoners stekjes en bollenplantjes halen, maar het is vooral een plek waar ideeën en verbinding ontstaan. Er is geen strak programma; iedereen kan zelf met initiatieven komen. Zo werd drie jaar geleden De Buurtcamping hier geboren. Daarnaast vind je er de brei-oma’s, staat Tonny elke donderdag op het Bospolderplein met haar bekende koffiekar, en organiseert ze muziekavonden, politieke gesprekken, filmavonden en nog veel meer.

Per 1 april draagt Tonny Het Bollenpandje over aan Ximena en haar stichting. Zelf zal ze daar gewoon als brei-oma te vinden zijn, een rol waarin ze haar warmte en betrokkenheid blijft delen met de buurt.

Tonny is een zonnetje in de buurt. Met haar liefde en warmte zorgt ze ervoor dat mensen en ideeën tot bloei komen. Vandaag zetten we haar extra in het zonnetje op Vrouwendag. Bedankt Tonny, voor alle zaadjes die je plant, in de buurt en in onze harten!

Hakima Tourich

Hakima Tourich is een persoon met een enorme liefde voor de mens en een drive om anderen te helpen groeien. Door de jaren heen heeft Hakima zichzelf voortdurend bijgeschoold en diploma’s behaald via verschillende wegen. Ze heeft opleidingen gevolgd als secretarieel medewerker, helpende en welzijn, medewerker boekhouding, pedagogisch medewerker en kindercoach. Daarnaast heeft ze 13 jaar lang haar eigen onderneming gerund als gastouder vanuit huis.

Met ervaring als studiebegeleider en pedagogisch medewerker begon Hakima een jaar geleden als de eerste jobcoach van BuurTalent, een werving- en selectiebureau dat voortkomt uit Team Toekomst. Met dit initiatief hebben zij in 2024 al meer dan 60 vaders en moeders duurzaam naar hun ‘hartbaan’ begeleid. Hakima doet dit met enorm veel toewijding en een scherp oog voor de zorg rondom het proces.

Op de foto zien we Hakima een nieuwe fiets overhandigen aan een van de deelnemers die zij begeleidt. Dit benadrukt hoe Hakima niet alleen waarde hecht aan het vinden van een baan of opleiding, maar ook aan praktische ondersteuning, zoals het beschikbaar stellen van een fiets om naar het werk te kunnen gaan.

Een nieuw project van Hakima is De Jonge Dromers. Dit initiatief richt zich op jongeren tussen de 12 en 27 jaar en biedt intensieve coaching en begeleiding om hen te helpen een diploma te behalen en hun kansen op zelfontwikkeling en een plek op de arbeidsmarkt te vergroten.

De familie Tourich is sowieso een bijzondere kracht in de wijk. Naast Hakima zijn ook andere gezinsleden enorm actief: Ilham is de tweede jobcoach bij BuurTalent, en Houria is budgetconsulent en biedt maatschappelijke ondersteuning in haar eigen onderneming MmzWest, een actieve buur en een bekend gezicht in de buurt.

Dank je wel, Hakima, voor je inzet, je warmte en je onvermoeibare werk voor de buurt. Jij maakt een groot verschil!

Salko Hofman

Vorig jaar heeft Salko zich met hart en ziel ingezet als Buurtverbinder voor Coolhaven-Schiemond. In deze rol stond hij midden in de wijk, waar hij mensen en organisaties samenbracht en nieuwe verbindingen legde.

Salko is een echte stadsmaker, iemand met een diepe passie voor mensen, kunst en cultuur. Dit heeft hij al bewezen als organisator van iconische Rotterdamse evenementen zoals DAK en Happy Streets. Ook bij Oase, het culturele podium in Schiemond, heeft Salko zich ingezet om de banden met de buurt te versterken.

Zijn aanpak draait om plekken met ziel, plekken die uitnodigen tot ontmoeting en samenwerking. Als Buurtverbinder ging hij erin om oprechte banden te scheppen en de vraag: “Is er energie en behoefte om te verbinden?” Het antwoord daarop was een volmondig ja. Met zijn stappen als kwartiermaker heeft Salko een stevige basis gelegd, waarna hij het stokje nu overdraagt aan een nieuwe Buurtverbinder: Matthis!

En hij blijft niet stilzitten. Op dit moment is hij de drijvende kracht achter het Buurtmakerscongres, dat op 14 maart plaatsvindt (save the date!)

Salko is fijn om mee te werken. Hij heeft een enorme bron van kennis over hoe je verbindingen legt en anderen inspireert. Zijn energie is aanstekelijk. Hij ziet in iedereen een kans en talent. En dat is een superkracht! 

Salko, dank je wel voor jouw toewijding, enthousiasme en positieve impact. Jij bent een cadeau voor de wijk én voor iedereen die met je samenwerkt. 

Ditta Terpstra

In het Nieuwe Westen is Ditta een begrip. Ze werkt al een paar jaar als vrijwilliger, meestal in het Nozepandje. Met kinderen voor wie de taal lastig is, doet ze extra dingen als voorlezen, kringgesprekken en taaloefeningen. Maar nooit les-achtig. Ze praat met de kinderen over alles wat er in hun wereld voorbij komt en neemt en passant de taalaspecten mee.

Ditta is een gesprekskunstenaar. Ze ziet de nonverbale boodschap, hoort onuitgesproken vragen en kan met haar humor ineens licht laten schijnen in een lastig verhaal. Ze neemt elk kind serieus en werkt daarmee veel vertrouwen, zodat de gesprekken altijd ergens over gaan.

Deze winter heeft ze eerst een Sintfeest met 100 kinderen georganiseerd en daarna drie weken voor tientallen kinderen uit de wijk natuurlessen met en in de Speeldernis verzorgd. Schitterend! Ik zag hoe kinderen onder de modder raakten en vuur maakten, blader schatten verzamelden en hutten bouwden. Zeer geslaagd!

Ditta: “In de natuur heb ik fantastische dingen met de kinderen zien gebeuren. Ze durven meer te ondernemen in de natuurlijke omgeving, stellen zich open, lachen veel en durven te praten over moeilijke dingen als gepest worden.”

Om haar werk, wat steeds meer kinderen aantrekt, goed te stroomlijnen wordt nu de stichting “Goud in de buurt” opgericht. De naam heeft ze zelf bedacht en gaat volgens haar over alle kostbare kinderen om haar heen. Volgend mij gaat de naam ook over haarzelf.

Dank Ditta, voor je grote hart en je eindeloze creativiteit die samen komen in jouw inzet voor de wijk.

Benjamin Sabotinov

Opgegroeid in de wijk wist hij als geen ander wat er speelde en nodig was; Jeugd-activiteiten! Dat werd de naam van zijn plek. En hij ging ervoor. In werkweken en in vakantie gingen zijn deur en zijn hart open voor kinderen. Vandaag de dag ontvangt hij per dag drie groepen van wel 30 kinderen. Wekelijks zijn meer dan honderd kinderen verbonden rond het samen leuke dingen doen.

Toen ik Ben vier jaar geleden leerde kennen was hij net bezig. Vol jeugdig elan, nog geen twintig jaar oud. ‘Waar leef je van, als je dit allemaal vrijwillig doet?” vroeg ik. Ben vertelde dat hij dan in de nacht naar Hoogvliet fietste om bussen van de RET schoon te spuiten. De tranen sprongen in mijn ogen over zoveel liefde en opoffering.

Het werk groeit. Kinderen en ouders zijn blij. Een bestuur denkt mee. Het werk moet financieel gezond worden. Ben verdient meer dan een vrijwilligersvergoeding en kan het ook niet alleen. Bovendien gaat de huur omhoog, dus er is wel wat nodig om door te kunnen.

Helaas lukt het maar niet om bij de overheid waardering voor dit werk te krijgen. Die zet haar middelen vooral in bij welzijnsbedrijven en bezuinigt op de mooie dingen die bewoners met elkaar willen doen. En dat leidde deze week tot opmerkelijke acties bij het stadhuis en de Franselaan. ‘Clubhuis moet blijven!!’ scandeerden tientallen kinderen, zwaaiend met hun spandoeken.

Inmiddels heeft de gemeente een stukje budget toegezegd, maar hooguit genoeg om tot mei door te gaan… Het blijft nog even spannend, maar laten we in Delfshaven samen knokken voor het behoud van mooie bewonersinitiatieven zoals dit. Benjamin, je bent een held en wij vinden allemaal dat je moet blijven.

Jennifer Blackman

Geboren in Bospolder, woont ze nu aan de Allard Piersonstraat in het Nieuwe Westen. Ze is altijd in de buurt te vinden en kent alle wekelijkse activiteiten.

Ze is wijkraadslid van Middelland en het Nieuwe Westen, inspireert en ondersteunt verschillende organisaties waar welzijn en gelijke kansen centraal staan. Geen wonder dat ze door de Welzijnscoalitie is gevraagd om als Buurtverbinder van Middelland/Nieuwe Westen aan de slag te gaan.

Onlangs heeft een grote brand aan de Allard Piersonstraat veel schade aangericht door een explosie. Maar liefst veertien huishoudens kunnen niet terug naar hun woning. Jennifer, als directe buurvrouw, heeft deze gebeurtenis van dichtbij meegemaakt. Met haar ervaring en liefde voor haar medemens heeft ze talloze buren ondersteund tijdens deze moeilijke periode. Ze heeft bijvoorbeeld geholpen met zaken als contact leggen en onderhouden met Woonstad. Dat liep niet altijd lekker, vooral voor de mensen die moeite hebben om zichzelf te verwoorden. Soms kan één telefoontje al een wereld van verschil maken. Jeniffer heeft nu gehoord dat ook zij helaas haar woning definitief moet verlaten.

Jennifer kent de obstakels waar bewoners mee te maken krijgen. Ze zorgt ervoor dat hun stem gehoord wordt, omdat bewoners ook écht gehoord willen worden.

We mogen enorm dankbaar zijn voor iemand zoals Jennifer!

Angela Renfurm

Angela Renfurm is een bekend gezicht in Delfshaven. Geboren in Spangen en nu al 25 jaar inwoner van Bospolder-Tussendijken, zet zij zich met hart en ziel in voor de buurt.

Na jarenlang in het centrum van Rotterdam te hebben gewerkt, vond Angela een nieuwe roeping bij het Zelfregiehuis aan de Taanderstraat. Was betrokken bij een maatschappelijk kookgroepje, ondersteunde de Roze Brigade (de vrouwen die Park 1943 schoonhouden) en begon daar haar voorzitterschap van Parkraad 1943 (o.a. Werkgroep Het Vergeten Bombardement) en werd zo een vertrouwde steunpilaar in de wijk.

Met de opening van de Wijkhub Jong Delfshaven werd Angela de eerste gastvrouw. Niet lang daarna vond ze haar plek bij Bouwkeet, waar ze nu al zes jaar met veel enthousiasme kinderen ontvangt en helpt. Angela doet hier van alles: het werk aan de balie, marketing/communicatie en social media tot het ondersteunen bij programma’s en organiseren van evenementen. Met haar fijne persoonlijkheid laat ze de zon stralen bij elk kind dat binnenkomt. ☀️

Angela is creatief en veelzijdig; ze is een Museumdirecteur van een Wijkmuseumbox, vrijwilliger bij de Wijkcollectie waar ze inspirerende wandelingen door verschillende wijken gidst en ondersteunt het Leercircus: gaat in gesprek met wijkbewoners, knutselt mee of verzorgt koffie en thee.

Als harde werker en echte verbinder is Angela niet weg te denken uit Delfshaven en is zij een vertrouwd gezicht op veel buurtinitatieven en evenementen.

Dank je wel, Angela, voor alles wat je doet en betekent voor Delfshaven!

Lydia Bakker

Met haar warme persoonlijkheid, zorgzaamheid en onuitputtelijke inzet is zij een onmisbare kracht in de wijk.

Afgelopen zomer speelde Lydia een sleutelrol in de organisatie van De Buurtcamping. Dankzij haar enthousiasme en haar betrokkenheid wist ze vanuit haar kerkelijke gemeenschap een groot aantal vrijwilligers te mobiliseren. Samen maakten ze van de camping een onvergetelijk evenement, met activiteiten zoals kampvuurtjes maken met kinderen, schminken en sportieve spelletjes. Lydia is een echte verbinder; ze brengt mensen samen en doet dat met een groot hart.

Naast haar werk als docent Godsdienst op het Comenius College – waar ze haar passie voor onderwijs combineert met haar geloof – zet Lydia zich ook in als docent in de buurt. Zo organiseerde ze samen met Ayse taallessen bij het Huis van de Toekomst. Dit laagdrempelige taalcafé biedt niet alleen een kans om de Nederlandse taal te leren, maar ook om nieuwe buren te ontmoeten en verbindingen in de wijk te versterken. Een prachtig initiatief dat helemaal past bij Lydia’s missie om Delfshaven een stukje mooier en hechter te maken.

Onlangs gaf Lydia aan dat ze ook in 2025 haar steentje wil blijven bijdragen aan de wijk. Een inspirerend vooruitzicht! Namens de Welzijnscoalitie willen we haar bedanken voor haar onvermoeibare inzet en positieve energie. Lydia, jij bent een stralend zonnetje in Delfshaven!

Beke Olyrhook

Beke is een lieve, actieve en creatieve kracht uit de buurt. Haar passie voor beeld en kunst heeft ze jarenlang laten zien, onder andere als vlogger voor OPEN Rotterdam, waar ze events vastlegde in verschillende Rotterdamse wijken. Beke maakt nu podcasts voor de PopUnie, genaamd ‘Niet poetsen maar Lullen’ (tip!).

In 2019 verhuisde ze van Crooswijk naar Oud-Mathenesse, waar ze haar inzet voor de gemeenschap voortzette, toen nog via bewonersinitiatief Mathenesse aan de Maas. Daarnaast werkte ze o.a. freelance voor Stichting Wijkcollectie. Als wijkreporter heeft ze in veel Rotterdamse wijken verhalen opgehaald door middel van interviews en fotografie.

Sinds september is Beke actief als Buurtverbinder. Ze zet zich in om Oud-Mathenesse, Witte Dorp en M4H meer op de kaart te zetten. Haar enthousiasme en toewijding werken aanstekelijk. In november heb ik (Sanne) samen met Beke een ABCD-training gevolgd. Daar heb ik haar leren kennen als een onwijs gedreven, meelevend persoon met een luisterend oor en veel respect en liefde voor de medemens. Ze weet ook mensen samen te brengen en te inspireren. Haar vermogen om met oprechte interesse te luisteren en creatieve oplossingen te bedenken maakt haar een verbindende spil in de buurt.

Beke is een open boek en een fijne persoon om mee samen te werken. Haar warmte en creativiteit maken haar een waardevolle aanvulling in elke omgeving. Sinds kort is ze werkzaam bij de naschoolse opvang. Daar zullen de kinderen ongetwijfeld enorm van haar genieten en veel van haar leren.

Dank je wel, Beke, voor alles wat je doet en betekent voor de buurt. Je inzet verdient alle lof en bewondering!

Tom van Doveren

Al meer dan tien jaar runt Tom van Doveren samen met zijn creatieve collega’s HET LAB Rotterdam, en sinds enkele jaren met plezier in De Kroon. Voor velen een bekend gezicht, maar ik (Sanne) leerde Tom laatst pas kennen via de Welzijnscoalitie, voor de aanvraag voor Preventie met Gezag. Met HET LAB diende hij samen met een tiental informele welzijnspartijen een gezamenlijk plan in voor de jeugd van Delfshaven.
Stap je binnen bij HET LAB, dan voelt het als een speeltuin voor ontwerpers, techneuten en bouwliefhebbers – jong én oud. 3D-printers, lasercutter, robots bouwen, T-shirts bedrukken… het kan er allemaal. Toen ik laatst binnenliep, was Tom bezig met een experiment: foto’s ontwikkelen met oploskoffie. Hoe tof is dat? Hij staat (bijna) altijd open voor een kop thee en een goed gesprek, maar ook om te ondersteunen bij eigen projecten.
Met zijn initiatieven werkt Tom vooral aan meer kansen voor kinderen en jongeren, waar de thuissituatie niet de stimulans biedt om hen te laten ontdekken waar hun talenten liggen.
Eerder gaf Tom technieklessen op basisscholen door heel Rotterdam, maar steeds vaker komen kinderen en jongeren naar HET LAB. Na schooltijd bruist het er regelmatig van de jonge makers: Oekraïense kinderen volgen technieklessen, Syrische meiden leren modelleren. Eén van Tom’s missies? Meer meiden enthousiast maken voor techniek. “Meisjes zijn vaak geduldiger en zetten echt door,” vertelt hij.
Oh, en wist je dat hij een kinderboek heeft geschreven, dat gaat over een meisje die niets liever doet dan dingen maken? Nog niet uitgebracht (het mist nog illustraties), maar dat maakt mij alleen maar nieuwsgieriger!
Tom, bedankt voor je geweldige werk en inzet. Je verdient het om in het zonnetje te staan!

Saife El Barkani

Saife el Barkani (20) woont in het Nieuwe Westen en is een jong buurttalent waar je je ogen bij uitwrijft. Hij groeide op en ging naar school in de wijk en is net klaar met zijn studie sociaal werk. Op een vraag naar zijn drive zegt hij eenvoudig: “Ik ben gewoon behulpzaam”. Mooi hoor. Maar ik hoor niet alleen behulpzaamheid, ook durf en ondernemerschap. Al op zijn 17e had hij een kleine onderneming waarin hij jongeren uit de buurt werk gaf!

Na een start met jongeren bij het Leespaleis kwam hij in contact met Angelo King en de Living Room (Hooidrift-hoek). In augustus 2024 organiseerde hij samen met Angelo een schrijverskamp. Dat is een zomers festijn met iedereen die rond het maken van goede muziek een rol speelt. Muzikanten, tekstschrijvers, producers, technici en managers. Door zijn skills als ondernemer zag hij dat zijn managementkant hier heel goed paste. Hij heeft er plezier in om talenten zó tot hun recht te laten komen, dat de makers er zelf ook wat aan over houden. Dankbaar noemt hij Angelo als zijn mentor, die hem ontzettend veel geleerd heeft. ‘Ik durf te zeggen dat ik bij elke skill die jongeren…

Houria Tourich

Houria Tourich, beter bekend als ‘Miss Blue Eyes’, is een bekend en geliefd gezicht in Delfshaven. Met haar stralende blauwe ogen en aanstekelijke energie brengt ze positiviteit in de wijk. Al meer dan 30 jaar woont ze in Bospolder-Tussendijken (BoTu) en zet ze zich met hart en ziel in voor de gemeenschap.

Haar loopbaan begon bij McDonald’s aan de Zwartjanstraat, waarna ze op verschillende locaties werkte en uiteindelijk twintig jaar in dienst bleef. Gedreven door haar ambitie behaalde ze haar diploma Sociaal Cultureel Werk (SCW) en later haar hbo-opleiding bewindvoering. Via Stichting Pauw begon ze als taal- en milieucoach en hielp ze zo’n 300 huishoudens met energiebesparende oplossingen zoals radiatorfolie, ledlampen en waterbesparende douchekoppen. Daarnaast zorgde ze ervoor dat lekkende radiatoren werden gerepareerd en gaf ze bewoners waardevol advies over duurzaamheid.

Houria is een echte ondernemer. Ze runt haar eigen bedrijf, MMZWEST, en combineert dit met haar maatschappelijke betrokkenheid. Zo heeft ze een voedselbank opgezet voor ouderen in de wijk en runt ze samen met haar zus een cateringbedrijf. Met passie bereidt ze heerlijke Marokkaanse gerechten, maar ze draait haar hand niet om voor een groter evenement: ze kan zelfs koken voor bruiloften tot wel 1000 personen. Tijdens het laatste Knoopdiner wist ze samen met haar moeder en zus de gasten te verwennen met een verrukkelijke tajine.

Houria is een krachtig en warm persoon, een zonnestraal die elke ruimte vult met positiviteit en verbinding. Waar ze ook komt, ze breekt het ijs en laat mensen zich thuis voelen. Een gouden hart met een aanstekelijke energie!

Ivo Rodermans

Met trots zetten we vandaag Ivo Rodermans in het zonnetje voor zijn inzet voor Delfshaven!

In 2023 werd Ivo bekroond als dé Groene vrijwilliger van het jaar, een welverdiende erkenning voor zijn inzet bij Zwerfie Rotterdam. Dit inspirerende zwerfafvalproject, waaraan inmiddels meer dan 400 vrijwilligers deelnemen, maakt al jarenlang een verschil in de strijd tegen zwerfafval en plasticvervuiling. Onder Ivo’s leiding organiseert het project clean-ups, verhoogt het bewustwording en voert het onderzoek uit naar afvalstromen. Een prachtig voorbeeld van lokale kracht met een grootse impact! 

Ivo heeft opnieuw laten zien hoe belangrijk verduurzaming voor hem is met zijn nieuwste initiatief: doorgeefwinkel GoedGoed aan de Gijsingstraat 79D. Deze winkel biedt iedereen de kans om spullen die nog in goede staat zijn door te geven of juist te vinden. GoedGoed is geopend op donderdag en zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. Het is een plek waar hergebruik centraal staat en waar iedereen een steentje kan bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Ivo Rodermans is een onmisbare kracht in Delfshaven. Met zijn positieve energie, toewijding aan verduurzaming en oog voor een schonere en mooiere buurt maakt hij een wereld van verschil.

Bedankt, Ivo, voor alles wat je doet!

Benieuwd naar GoedGoed? Bekijk het leuke filmpje hier:
https://www.youtube.com/watch?v=iuSUaZvBuZs

Moenne de la Parre

Met haar inzet en een aanstekelijke dosis humor en positiviteit weet ze de harten van velen in de buurt te winnen.

Moenne is een bekend gezicht in de wijk en actief op tal van fronten. Ze geeft fietslessen en buitensportactiviteiten, waarmee ze buurtbewoners aanmoedigt om in beweging te komen. Daarnaast is ze ambassadeur van Goed Bezig en was een drijvende kracht achter de weggeefwinkel Yess. Hier blijft het echter niet bij: met haar passie voor duurzaamheid is zij ook nog eens zonnepaneelmonteur.

In de zomermaanden ligt haar focus op activiteiten in de buitenruimte. Of het nu gaat om sport en beweging of haar betrokkenheid op het Dakpark, Moenne brengt haar enthousiasme overal mee naartoe en weet iedereen te inspireren. Bij Moenne is het glas halfvol (een echte ABCD-benadering).

Moenne is niet alleen een steunpilaar voor anderen, maar ook een baken van kracht. Ze zet zich onvermoeibaar in voor de belangen van haar medemens, biedt steun waar nodig. Haar openhartigheid en bereidheid om zichzelf kwetsbaar op te stellen maken haar niet alleen toegankelijk, maar ook inspirerend.

Wie Moenne kent, weet hoe bijzonder ze is. Haar energie, humor en onvoorwaardelijke inzet maken haar tot een onmisbare kracht in de wijk. Moenne, bedankt voor alles wat je doet. Jij bent een lichtpuntje in de buurt!

Alida Lemberg

Alida is de steunpilaar van het Leespaleis. Ombeurten speelt ze daar de rol van liefdevolle moeder, rechtvaardige politie, hartelijke gastvrouw en alles-in-de-gaten-houdert. Elke woensdag runt ze de Pupillenkids. Met dertig kinderen leuke dingen doen, verhalen en spelletjes, creativiteit en muziek.

Als je haar nu ontmoet, kom je onder de indruk van de kracht die ze uitstraalt. Maar dat is niet altijd zo geweest. In 2012 was ze ontroostbaar door het tragische verlies van haar kind. En terwijl ze verdoofd was door rouw, viel de Belastingdienst op haar deurmat met onmogelijke schuldbedragen. Het werden tien zeer zware jaren, vol pijn en armoede, die ze naar eigen zeggen alleen dankzij God heeft kunnen doorstaan.

In 2021 ontdekte ze dat ze ook een gedupeerde was van het Toeslagenschandaal, maar eerst erkende de Belastingdienst dat niet, pas in 2024 kwam die erkenning los. Het Leespaleis met Alida als gastvrouw is al ruim twee jaar de vaste plek waar Rotterdamse lotgenoten (Volhouders) elkaar hun verhalen vertellen, lief en leed delen, huilen en dansen.

Middenin die ellende is ze in 2016 dus gewoon begonnen bij het Leespaleis. Hoe dan? Door te beseffen dat je van geven rijker wordt dan van willen ontvangen. Ze meldde zich aan als vrijwilliger en is nooit meer weggegaan. Wel-zijn = bron-zijn. Alida is een bron voor velen. En hoe krachtig ze daarmee is geworden kun je het beste zien in dit filmpje. Neem er even de tijd voor, ze is het waard!

Johan Hoogendijk

Johan Hoogendijk, oprichter van Survivalab (in de Kroon). Donderdagavond waren we met een groep actievelingen bij hem te gast voor het Knoopdiner. Verrukkelijke roti trouwens! Johan vertelde over zijn werk, hoe hij defensie en politie traint in mentale weerbaarheid en daar een goed salaris uit haalt. En hoe hij dan ook wijkjongeren uit Delfshaven traint in weerbaarheid. De overheid denkt bij ‘veerkracht’ snel aan stevig staan tegen wateroverlast of klimaatongemak. Maar Johan weet dat het echte werk tussen de oren begint. Hoe houd je je hoofd koel? Hoe maak je onder druk goede keuzes? In ruigere tijden hebben we elkáár harder nodig en Johan maakt mensen daarvan bewust. Aan de tafel ontstond een geanimeerd gesprek. 

In de Welzijnscoalitie krijgen we meer oog voor de waarde van sociale veerkracht. Dat het er is bewees Delfshaven Helpt in 2020. Tijdens de lockdown stonden we massaal klaar voor elkaar. Johan is een grote inspirator en deelt zijn kennis dolgraag met buurtorganisaties. 

#Durftevragen. Binnenkort kun je mee gaan lopen met ‘Survival wandelingen’ door Delfshaven. Hou die man in de gaten!

Sandor Csenki

Sándor is al jarenlang een vertrouwd gezicht in de wijk en zit achter verschillende buurtinitiatieven. Hij is vaak te vinden in Het Bollenpandje en zet zich actief in voor de woonopstand en de energietransitie, Sándor maakt zich op vele fronten sterk voor Delfshaven.

Naast zijn sociale inzet is Sándor ook muzikaal. Hij speelt fantastisch gitaar (als tweede van rechts in het filmpje) en heeft samen met drie buurmannen “Het Bollenpandje Kwartet” opgericht, een band die regelmatig in de buurt optreedt. Gisteravond verzorgde de band daar een griezelige uitvoering, compleet met een spannend verhaal. En wie weet, misschien groeit het kwartet nog uit tot een kwintet of zelfs een sextet!

Sándor heeft ook een grote interesse in technologie en ICT. In 2023 richtte hij samen met Luke het BoTu Servertje op, ondersteund door de Open Oproep. Dit initiatief brengt verschillende buurtprojecten samen om ideeën te verzamelen en te werken aan digitale oplossingen voor de wijk. Denk bijvoorbeeld aan een buurtkalender, een beeldbank en een archief.

In zijn nieuwste avontuur is Sándor betrokken bij BoTurisme, een reisbureau waar buurtbewoners werkbezoeken en rondleidingen organiseren door de wijk. Hiermee inspireren ze anderen door de kracht van de gemeenschap in Delfshaven te laten zien.

Sándor, jouw betrokkenheid en enthousiasme maken onze buurt mooier en sterker!

Maritza Lopes

Als programmamaker is Maritza al jaren actief in onze wijk, waar ze met hart en ziel activiteiten voor kinderen organiseert. Ze begon haar reis met The Holiday Room, een plek waar kinderen op een laagdrempelige manier kennis maken met allerlei nieuwe activiteiten tijdens de schoolvakanties, van dansen en zingen tot schilderen en koken. Hier kunnen ze hun talenten ontdekken en samen met hun ouders waardevolle momenten beleven.

Betrokkenheid van ouders is cruciaal voor kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar, een periode waarin hun persoonlijkheid volop in ontwikkeling is. Maritza weet dat maar al te goed en betrekt ouders actief bij de activiteiten.

Op zondag 27 oktober organiseert Maritza weer een fantastische middag vol plezier voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud. Van 15:00 tot 18:00 uur kunnen zij en hun ouders genieten van een reeks creatieve workshops, zoals dansen, bakken, gamen, DJ’en en meer. Een mooie kans om samen nieuwe dingen te ontdekken en talenten te laten bloeien!

Maritza is niet alleen een belangrijk gezicht bij 31 Kids Nation, waar ze haar eigen programma’s aanbiedt, maar sinds september ook programmamaker bij Team Toekomst. Hier zet zij zich in voor het opzetten van diverse evenementen en activiteiten na schooltijd en in de vakanties, zodat kinderen in Delfshaven kunnen bewegen, leren en creatief bezig zijn. We zijn ontzettend blij met haar inzet en betrokkenheid, en de positieve impact die ze heeft op onze wijk.

Met haar enthousiasme en toewijding maakt ze Delfshaven een plek waar kinderen kunnen opgroeien, leren en zich veilig voelen. Maritza, bedankt dat je onze wijk mooier, prettiger en veiliger maakt!

Pieter

Een maatje uit de Spoortuin. Hij heeft gouden handen en een dito hart. Samen fixen we natuurtrappen, composthopen en boomstampaadjes. Het is heerlijk om met hem te werken, omdat hij snapt hoe dingen moeten en doorgaat tot iets klaar is.

Zijn levenspad was niet bestrooid met rozen. Hij kan smakelijk vertellen over de kraakpanden waar hij in woonde en de bandjes waarin hij speelde. Pieter is een verdienstelijke drummer! Mijn redelijk beschermde wereld verbreedt hij met diepteverhalen over de zelfkant van de samenleving. En van de zijlijn heeft hij rake observaties over de samenleving, die ik bij mijn reguliere gesprekspartners zelden tegenkom. Zo weet hij absoluut zeker dat Donald Trump speed gebruikt. ‘Ik weet wat dat met je doet en hoe je eruit ziet en hoe je praat als je gebruikt. Speed maakt dat alles alleen nog maar om jezelf draait. Geloof me, dat zie je bij hem ook..”

Het is al weer een paar jaar geleden dat hij bij de Spoortuin kwam. Philip zag zijn talent en kon goed omgaan met zijn gebruiksaanwijzing. En de stabiele rust van al het groen, plus de waarde van werken met je handen deden de rest. Hij is niet meer weg te denken uit de tuin, voelt zich op genomen in de werk-gemeenschap en doet ook mee bij groene klussen in het bredere Delfshaven. Hier zie je hem bij de groenstrook die onlangs bij de Al-Nasr Moskee werd gerealiseerd.

Mooi mens, die Pieter!