De Diamanten van BoTu

Op een zondagmiddag waren we te gast aan de Bospolderstraat 39B, waar sinds een aantal maanden Cem met Stichting AGE (Activiteiten Groei Educatie) is gevestigd. Daar, in de plint van de Diamantenflat aan het Bospolderplein, bruist het van energie! Jongeren uit de wijk komen hier om te chillen, te leren en zich te ontwikkelen.

▶ Een deel van de groep jongeren, samen met Cem (stichting AGE) en Hoessein (Studio Halal) voor het pand aan de Bospolderstaat 39B


Een plek van ontmoeting en ontwikkeling
Het buurthuis, pas een paar maanden geopend, is een ware oase voor de jeugd. Cem, die zich al jaren inzet voor de jongeren in de wijk, zag de dringende behoefte aan een plek waar ze in hun vrije tijd terecht kunnen. “De jongeren wisten zelf niet hoe sterk die behoefte was, totdat deze plek er was”, vertelt hij. “Nu zou het een gemis zijn als deze plek wegvalt.” Bij Stichting AGE werken we op basis van gevoel en contact op individueel niveau om “impact” te meten. “Je ziet het doordat de jongeren blijven komen,” zegt Cem met een glimlach. In plaats van op straat te hangen, hebben ze hier een plek waar ze gelijkwaardig worden behandeld en worden gestimuleerd om mee te doen aan diverse sociale activiteiten. Zo ontdekken ze hun talenten, leren ze nieuwe vaardigheden en krijgen de ruimte om te ondernemen!

Het is geen toeval dat we in de plint van de Diamantflat zitten. De jongeren hier zijn als ruwe diamanten. Ze hebben alleen nog het gereedschap nodig om zichzelf te slijpen als schitterende exemplaren en te stralen in de wijk.

Cem
▶ Jongeren overleggen samen in de ontmoetingsruimte

Samen sterker
Een mooi voorbeeld van zo’n initiatief is het Tajine bijeenkomst dat Cem samen met The Tajine Master van Studio Halal organiseert in opdracht van Emmausschool. Drie jongeren die zich de afgelopen tijd goed hebben gedragen, krijgen de kans om als ‘chef cuisine’ te fungeren tijdens dit bijzondere evenement. Op 14 juni bereiden ze 20 Tajines voor 90 leerkrachten op de locatie van de Emmausschool. Naast hun kookkunsten leren ze ook gastvrijheid en serveren ze de maaltijd. “Zo leren ze in één avond verschillende waardevolle skills,” legt Cem uit. De jongeren krijgen na afl oop een envelop met een vergoeding. Van tevoren krijgen ze een bedrag om naar de kapper te gaan. De moeders uit de wijk worden nauw betrokken bij het project. Zij ondersteunen met de voorbereidingen en dragen zo bij aan het evenement.

“Samen Tajine eten gaat om meer dan een lekkere maaltijd,” benadrukt The Tajine Master. “Eten verbindt. En een Tajine deel je met anderen. “Het is een intieme manier om elkaar beter te leren kennen.” The Master droomt ervan om elke maand een Tajine bijeenkomst te organiseren voor mensen met een kleine beurs.

▶ Cem laat het ontwerp van Kapsalon Diamantje zien

Kapsalon Diamantje
De ondernemersgeest spat van de jongeren af. Binnenkort openen ze hun eigen kapsalon in het buurthuis, Kapsalon Diamantje. Inspiratie haalden ze van de knipbeurten die soms op het Bospolderplein plaatsvinden. Elke zondagavond kun je terecht voor een knipbeurt of zelfs een opscheertje. “We hebben al een businessplan,” grinnikt Eyoub (15). “De eerste keer gratis, de tweede keer betalen. Reserveren kan binnenkort en ons logo die wij zelf mochten ontwerpen hangt binnenkort op het raam!” Eyoub is óók trots op zijn bijbaan bij Jumbo op de Schiedamseweg. Vanuit Stichting AGE kreeg hij de begeleiding om de drempel te verlagen deze baan te bemachtigen en nu verdient hij een salaris waar hij blij mee is. Ook Oualid genoot tijdens de Ramadan van een bijzondere ervaring: hij mocht vanuit Stichting AGE mee om 200 speelgoedpakketten uitdelen aan kinderen op het schip Silja.

▶ Jongeren voor de Schans, samen met bewoners en Cem

Oud is het nieuwe jong
Ismael straalt als hij vertelt over het project “Oud” is het nieuwe Jong. Samen met andere jongeren bezocht hij woonzorgcentrum Laurens op de Schans. Ze brachten koffi e, thee en cake met slagroom rond en gingen in gesprek met de ouderen. “We kletsen en lachen wat af,” zegt Ismael. “Het was echt heel leuk om ze te ontmoeten. En binnenkort ga ik zeker weer langs, want er is een hele coole vrouw die nog op de Playstation speelt. Daar wil ik wel een keer mee gamen!” Een toekomst vol mogelijkheden Cem en de jongeren die bij Stichting AGE komen, bruisen van energie en plannen. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor deze ruwe diamanten. Met de juiste begeleiding, aandacht en de kracht van de gemeenschap, zullen ze ongetwijfeld nog veel schitteren.

Benieuwd naar meer activiteiten met Cem? Volg @glzdelfshaven op Instagram.

Deel dit bericht