“Finally made it!”
Als je bent aangesloten in de Signal-groep, weet je dat we vrijwel elke zaterdag een zonnetje te plaatsen. In het ‘zonnetje’ zetten we een bijzondere buur in de spotlight, om dankbaarheid en persoonlijke verhalen te delen. Hier lees je een uitgebreid ‘In het zonnetje’ over Angelo King.
Jeugdhonk in West
Living Room! Honderden jongeren in West kwamen er al over de vloer. Een warm, wit hoekpand aan de Mathenesserlaan waar Angelo King de scepter zwaait. Angelo heeft in de hiphop en rapnaam gemaakt, met hits en buitenlandse concerttours. Nu stelt hij zijn hart en zijn huis open voor jongeren die het juist nog niet gemaakt hebben. Hen leert hij muziek maken, hun passie volgen, teksten schrijven, akkoorden componeren, techniek onder de knie krijgen. Het hele pakket. En terloops leggen velen ook een stukje van hun hart op tafel in deze echte ‘Living Room’. Benieuwd naar de tori achter dit fenomeen kom ik in gesprek met Angelo. Zittend in de rode Chesterfieldbank luister ik met stijgende verbazing. Wat een mooi mens!
De rode bank
Die bank is een verhaal op zich. Daar begon de visie voor wat nu werkelijkheid is. In coronatijd, toen alles was stilgevallen, ontwikkelde Angelo met zijn vrienden het plan voor een plek. Een ruimte voor uitgerangeerde jongeren om in de muziek een goed vak te leren en daarmee hun leven zin te geven. Chattend en dromend op de rode bank kwamen de ideeën boven. “Die bank heeft alles meegemaakt!” glundert Angelo.

Door het dal omhoog
Benieuwd vraag ik naar de wortels van Angelo’s meesterschap en passie. Hij is een poosje stil en vertelt dan van zijn ouders die uit Suriname naar Nederland waren gekomen. Ze werkten keihard om hem een goed bestaan te geven, maar daardoor miste hij wel wat aandacht. Hij is er kort over: “Mijn jeugd was niet gemakkelijk, maar gelukkig vond ik in de muziek een uitweg.” Zijn talent kwam tevoorschijn en op zijn 17e klonk zijn eerste hit al op de radio: Finally made it! Grinnikend: “Ik zat toen op Zadkine en als het lied gedraaid werd, kwam de radio op vol volume en iedereen deed mee.”
Geraakt
Angelo’s passie voor jongeren is groot en ik vraag hem waar dat vandaan komt. Niet elke muzikant heeft zoveel oog voor anderen… En dan vertelt hij over zijn eerste bezoek aan Suriname. Zeventien jaar jong gaf hij concerten, maar dat maakte niet de meeste impact. Het gebeurde in een kindertehuis dat hij bezocht. De armoede raakte hem. Hij vroeg de kinderen om op een blaadje te schrijven wat ze graag wilden hebben. Op zijn hotelkamer nam hij het door en hij schrok van de simpelheid van hun vragen. “Ze vroegen om een eigen tandenborstel, een boek, een bal, toiletpapier, echte basic things. Ik had anno 2009 vragen verwacht als Playstation, maar ze vroegen om een bal…” Hij is al die dingen de week erna gaan brengen en het kindertehuis stond op zijn kop van de blijdschap. In koor riepen ze: “Angelo is the king of kings, Angelo is de king of kings” en hun dankbaarheid raakte hem meer dan het luidste gejoel na een concert.
De genade van geven
Hier ontdekte Angelo de genade van het geven. Hoe mooi het is als je mág geven. Na een moeilijke tijd op zijn 18e, toen zijn moeder voor werk naar Zwitserland moest, brak hij muzikaal door en dat leidde tot een contract bij Sony en buitenlandse optredens. Angelo King werd een begrip in de muziekwereld. Dankzij de monnie die dat bracht, kon hij ongelooflijk veel goed doen. Elk jaar in december trok hij naar Suriname, om honderden kinderen op achterstand blij te maken. En ook in Rotterdam organiseerde hij gratis Kidsfestivals voor wel 500 kinderen in meerdere wijken.
Gedoe en geluk
Niet alles loopt lekker. Ik zie dat de glasplaat van de salontafel gesneuveld is en hij vertelt over een jongere die impulsief dingen kapot maakt als het niet gaat zoals hij wil, over een microfoon van 1100 euro die vervangen moet worden… Maar dit soort verhalen maakt altijd snel plaats voor de andere. Over die jongen bijvoorbeeld die hij twee jaar geleden van de straat meenam, die muziek begon te maken, maar aan het blowen ging. Ineens was hij weg en maanden later hoorde Angelo dat hij bij een tante in de polder zat, omdat hij uit de stadsomgeving weg wilde, zodat hij met blowen kon stoppen. Nu is hij terug, gestopt met blowen en weer gestart met een baan en school en bij Angelo zijn eerste hit aan het voorbereiden in de muziek. “Die jongen heeft echt talent!”
“De bal rolt verder zo, heerlijk!”
De bal rolt door
“Ben je nu maatschappelijk werker in plaats van muzikant?” zo vraag ik hem na weer een verhaal over een jongere die hier tot bloei kwam. “Haha, ja, dat heb ik mezelf ook afgevraagd, maar ik merk dat dat toch niet mijn vak is. Ik ben bezig met nieuwe nummers en ga ook weer reizen.” Maar de Living Room gaat wél door. Angelo is trots op meerdere groepen jongeren die nu zelfstandig al dingen oppakken. Ze nemen verantwoordelijkheid, maken samen nieuwe plannen en doen nu dingen met nieuwe jongeren die ik eerst met hen deed. “De bal rolt verder zo, heerlijk!”
Dubbel succes
Wat is nou je mooiste muzikale succes? Dat kost even tijd. “Toch wel dat contract bij Sony en de erkenning op de concerttour. Niemand dacht dat ik dit zou doen, doorbreken in de Engelstalige muziekscene. Maar het gebeurde!” Het valt me op dat hij hierover niet met hetzelfde vuur spreekt als over de ervaring in het Surinaamse kindertehuis.
Angelo is nog jong en ik vraag me af waar hij van droomt. Er is nog zoveel mogelijk! Angelo: “De Living Room blijft, sowieso. Maar ik ga zelf ook weer muziek schrijven, nieuwe liedjes maken en reizen. Over een paar jaar wil ik dan in Suriname aan de slag met een Living Room daar. Hoe mooi als we ook daar jongeren kunnen helpen om wat van hun leven te máken. Dat lijkt me heerlijk!”