Op 8 april zaten we met onze drie steunende fondsen in het lokaal van Zorgvrijstaat. Oranjefonds, VSB-fonds en stichting DOEN hebben voor de jaren 2024-2026 middelen beschikbaar gesteld voor het verbindingswerk dat de Welzijnscoalitie doet. We zijn bijna halverwege die drie jaar en hebben samen goed geëvalueerd. Eén van de leerpunten is de rol van de buurtverbinder. Daar hebben we fouten gemaakt en dat leidde tot te veel druk op hen. Dat spijt ons.
We leunden sterk op het voorbeeld van Middelland, waar twee mensen de regie samen doen en het netwerk hen aanstuurt. Maar dat is niet zo simpel te kopiëren naar andere wijken vanwege twee grote verschillen.
- Middelland heeft 3x meer budget voor Buurtverbinders dan we andere wijken kunnen bieden. Doordat we in sommige wijken nog met meerdere verbinders werken, blijft er heel weinig beloning over… In wijken waar met één buurtverbinder wordt gewerkt, speelt dit minder.
- Middelland kreeg direct in 2015 een fors bedrag van 2 ton om het huis van de wijk te zijn. Daarmee had het netwerk direct eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor het goed besteden van dit geld. In andere wijken is dat budget er niet en komt het eigenaarschap van het netwerk langzamer op gang.
Op ons eigen strategisch overleg van maart én met de fondsen in april hebben we nagedacht over hoe hiermee om te gaan. Dat leidt tot de volgende denklijnen:
- Meer eigenaarschap voor de netwerken. Zou het fijn zijn als elk buurtnetwerk groeit in samen-kracht? Kunnen de netwerken dit jaar elk bijvoorbeeld een subsidie- of fondsaanvraag doen, waardoor ze samen een bedrag binnenhalen en daar eigenaarschap over pakken?
- Voldoende tijd voor de buurtverbinder. Zou het slim zijn om per wijk met ons beperkte budget gewoon te kiezen voor één buurtverbinder? Of moeten de budgetten juist omhoog? Hoe en door wie de netwerkregie wordt ingevuld, daar gaat elk netwerk zelf over, dus dat wordt een praatpunt dit jaar.
- Meer aandacht voor capacity building. In 2024 hebben we succesvol geholpen bij het aanvragen van fondsen en subsidies. In 2025 kunnen we de netwerken hiermee ook ondersteunen.
Kansen die komen
Vanuit de Welzijnscoalitie wordt meegedacht bij de gemeente. De projectgroep Sociale Basis is bezig om het beleid bij zorg en welzijn vriendelijker te maken voor buurtorganisaties en sociale ondernemingen. De politiek steunt dit op haar eigen manier, o.a. met een initiatiefvoorstel van CU, CDA, D66 en Volt, waarin bijvoorbeeld meerjarig financieren van buurtnetwerken wordt bepleit.
De wijkraad Nieuwe Westen/Middelland vraagt hier ook al jaren aandacht voor. De eerste maanden met de nieuwe projectgroep maken ons licht hoopvol dat het deze keer niet bij woorden blijft, maar dat er de komende jaren serieus in het informele netwerk geïnvesteerd wordt.