Manifest nieuws

Hier is vers nieuws rond het manifest van de beweging voor menselijke maat in zorg en welzijn. Let op de Transitie-middag die we aankondigen voor 11 mei en de kansen die je krijgt om actief in de stadsbeweging mee te doen.

1. Goede ontvangst

Het manifest wordt goed ontvangen, in nog geen week 230 ondertekenaars. Daarvan zijn er 150 van sociaal ondernemers en buurtinitiatieven uit heel Rotterdam. Onder hen zijn losse plekken, maar ook twaalf netwerken van initiatieven waar vele honderden vrijwilligers en vele duizenden bewoners achter staan. Hartverwarmende zijn de 50 steunstemmen uit politiek en wetenschap en vanuit de grote zorgaanbieders. Verder hebben 30 individuen getekend, waarvan sommigen hun actie toelichtten. Zoals die ene, die met haar chronische ziekte de zorgkou nu al aan den lijve ervaart en onder tranen zei: “Wow, bedankt! Dit geeft me hoop. Nu kan ik blij het weekend in.”

2. Gesprek op komst

Hans Nijman, de eindverantwoordelijke voor de bestuurlijke opdracht “Uitdaging in de zorg”, heeft aangekondigd dat hij met ons in gesprek wil gaan over onze ideeën voor meer duurzaamheid, meer maatwerk en meer eigenaarschap in zorg en welzijn. Breed samenwerken is nodig. Zorg geeft geen kleur en moet werken voor álle Rotterdammers. Onze uitgestoken hand wordt gewaardeerd. We zijn benieuwd!

3. Open Brief

Momenteel is een open brief in voorbereiding die we aan gaan bieden aan de wethouders van Zorg, Welzijn, Armoede, Kunst, Werk en inkomen. We kiezen bewust voor zoveel wethouders, omdat het probleem alleen integraal kan worden aangepakt. Zorg is een zaak van iedereen en niet alleen van grote aanbieders. Goede zorg gaat niet alleen over het ziekenhuis, maar ook ehbo-cursussen, over kunst en groen, warme buurtplekken en sportclubs. “Een ons kunst spaart een kilo zorg uit 🙂“ Diverse huisartsen in Delfshaven schrijven al ‘Groen op recept” uit. Zeker nu landelijk via GALA de preventie hoger op de agenda komt, is het tijd om de verkokering achter ons te laten.

Zodra we weten wanneer de wethouders onze Open brief in ontvangst kunnen nemen, laten we het weten. Wellicht kunnen we daar wel even met een forse groep bij staan!

4. Transitie-middag op 11 mei, 13.00-17.00

Op donderdag 11 mei organiseren we in het Keilepand een inspiratiemiddag rond de transitie die nodig is in zorg en welzijn. We verwachten daar zowel directeuren van zorgaanbieders, als lokale sociaal ondernemers, wijkbewoners van buurtinitiatieven en politici, docenten en ervaringsdeskundigen. We beginnen en eindigen met een uur waarin iedereen rond kan gaan op een Markt waar tientallen inspirerende initiatieven laten zien hoe het in zorg en welzijn ook kan. Tussen 14.00 en 16.00 is er een divers gezamenlijk kern-programma, waarin onze drie speerpunten worden uitgewerkt. Meer informatie over programmering en sprekers volgt, maar je kunt je nu al aanmelden voor de Transitie-middag via deze link: https://forms.gle/BWDkV3avvREnhudc9

5. Meedoen en steunen? Graag!

Met dezelfde link kun je aangeven op welke manier je deze beweging wil versterken. Het delen van het manifest met steeds meer mensen blijft belangrijk. In de komende gesprekken met gemeente en zorgaanbieders, willen we jullie meerstemmigheid graag meenemen. Dat kan door via de link hierboven ook aan te geven waar jullie knelpunten ervaren en waar je innovatieve praktijken hebt ontwikkeld. Als je ze concreet beschrijft, kunnen we een zwart-wit-boek maken van teleurstelling en hoop. Juist in de creativiteit ligt onze kracht.

En last but not least: we zijn dit aan het doen in onze vrije tijd en zonder budget. Dus als je een financiële bijdrage wil leveren aan de manifest-beweging (voor de kosten van de Transitiemiddag bijvoorbeeld), heel graag! Het kan met dit open Tikkie naar onze penningmeester Luc Opdebeeck:

Wil je mij alsjeblieft betalen voor ‘Solidariteitsbijdrage Manifest’ via

https://tikkie.me/pay/8oi8ekml93c7anmfl7or

Deel dit bericht