Rondje langs de velden

Buurtverbinders in actie!

Dankzij de steun van drie landelijke fondsen zijn er nu in elke wijk van Delfshaven actieve bewoners die zich inzetten om de buurtplekken sterker met elkaar te verbinden. Maak kennis met onze bevlogen buurtverbinders en lees over hun inspirerende initiatieven.


Oud-Mathenesse en Witte Dorp

Klaske de Jong is een ware gangmaker in Oud-Mathenesse en Witte Dorp. Ze helpt de buurtorganisaties om op het Dorpsplein Marconistraat in de maanden april tot en met juni leuke activiteiten te organiseren met de wijk en statushouders op het schip. Dit draagt hopelijk bij aan een sterker buurtnetwerk in de hele wijk en voor mooie contacten tussen oude en nieuwe bewoners. Tweederde van de statushouders zal in deze regio gaan wonen.  Naast Oud-Mathenesse is Klaske ook actief in Spangen, waar ze de buurtplekken in kaart brengt en samen met onderzoekers van de Hogeschool Arnhem Nijmegen onderzoekt welke waarden bewoners belangrijk vinden voor hun wijk. Ook draagt ze daar bij aan de buurtkrant die na jaren weg te zijn geweest, nieuw leven in wordt geblazen. In beide wijken bezoekt en spreekt Klaske de buurtplekken over waar zij blij mee zijn, maar ook over wat tegenzit. Zo wordt een beeld zichtbaar van gedeelde thema’s, waar in de toekomst wellicht samen in opgetrokken kan worden met netwerkpartners.

Nieuwe Westen

In deze wijk vormen Jennifer Blackman en Mustapha Akchich een gedreven duo van buurtverbinders. Het netwerk, dat in maart offi cieel van start ging, heeft een eigen appgroep en organiseert in juni een koloniale wandeling, georganiseerd door één van de 13 partners: SurinameOso. Samen met WMO Radar onderzoekt het netwerk hoe huisartsen patiënten met sociale problemen via “welzijn op recept” kunnen verbinden aan passende buurtactiviteiten of een warme gemeenschap. De buurtverbinders verzamelen momenteel alle data over activiteiten in de wijk, die binnenkort in digitale vorm beschikbaar zullen komen voor bewoners en professionals. Zo kunnen ze eenvoudig vinden wat er op welke dagen voor wie te doen is. Dit model kan ook in andere wijken worden geïmplementeerd.

Huize Middelland

Het netwerk bestaat al 8 jaar en in mei vierden ze dat met een feestelijke week vol activiteiten, gecoördineerd door netwerkregisseurs Zaby Sadhoe en Wouter Deen. Huize Middelland is een voorbeeld van wat er mogelijk is als de overheid serieus investeert in het ontzorgen van buurtplekken. De overheid betaalt voor huisvesting en coördinatie, wat in deze wijk heeft geleid tot een verdrievoudiging van het aantal activiteiten en een verdubbeling van het aantal vrijwilligers. Sterker nog: 97% van de activiteiten worden nu door de wijk zelf georganiseerd, de rest vult de welzijnsaanbieder aan.

Bospolder Tussendijken 

Madelon StoeleWillem Beekhuizen en Ximena Davalos vormen het enthousiaste team van buurtverbinders in Bospolder Tussendijken. Zij brengen de activiteiten in kaart, bezoeken de buurtplekken en zorgen voor verbindend overleg. Dankzij de Open Oproep is er in deze wijk altijd wat te beleven en dat zorgt ook voor groei van het netwerk. Onderzoek van de Veldacademie heeft aangetoond hoe de netwerkvorming BoTu sterker heeft gemaakt in de afgelopen 5 jaar. 

Schiemond

In Schiemond is er veel reuring met tal van activiteiten, maar nog weinig onderlinge verbinding. Salko Hofman is nu hard aan de slag om alle plekken in de wijk Schiemond te bezoeken, die lopen van Lloydkwartier tot Keilestraat en waar grote onderlinge verschillen zijn. We verwachten dat Salko’s inspanningen gaan leiden tot een prettig en vruchtbaar netwerk van buurtplekken in Schiemond.

Deel dit bericht